Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ponczowe gruszki"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Gruszki obieram, usuwam środki, obgotowuję w małej ilości wody. Zaparzam herbatę w 1/2 l wody, przecedzam, dodaję cukier, zagotowuję, wlewam wodę, w której gotowały się gruszki i wyciskam sok z cytryny. Mocno podgrzewam i wkładam gruszki. Zostawiam je na noc.
Układam gruszki ciasno w słojach, sok chwilę gotuję, by zgęstniał. Gdy przestygnie, dodaję rum i zalewam gruszki, pasteryzuję ok. 40 min. Ponczem zalać gruszki w słoikach.
40 min • Porcja 110 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • 3-4 słoiki.Źródło: Kobieta i życie