Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory zapiekane ze sznyclami"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 120
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 120
Składniki
Cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 ły- żki oliwy. Wrzuć cebulę, mieszając, smaż 5 minut, aż stanie się szklista. Potem dolej 200 ml wody i duś 20 minut na małym płomieniu. Pomidory umyj, malinowe pokrój w plasterki, a małe – potnij na połówki. Ser zetrzyj. Tosty pokrusz w malakserze.
Na spodzie żaroodpornej formy rozłóż cebulę. Przykryj ją kromkami wiejskiego chleba i plasterkami pomidorów. Posyp okruszkami tostów oraz 1/4 startego sera. Całość skrop 4 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 40 minut.
Kotlety schabowe umyj, lekko rozbij, posyp pieprzem, solą i mąką. Panieruj w roztrzepanych jajkach oraz 10 dag sera.
Sznycle usmaż na pozostałej oliwie na złoty kolor z obu stron. Ułóż na podpieczonych składnikach. Przykryj połówkami pomidorków. Posyp resztą startego sera. Ponownie wstaw do piekarnika.
Piecz jeszcze 10 minut. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Udekoruj nimi gotową zapiekankę. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Naj