Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory z natką i bazylią"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wycinając zdrewniałe części. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj ziarna pieprzu i ziela, wodę i duś bez przykrycia, mieszając, aż większość soku odparuje, a pomidory się rozpadną (czas duszenia zależy od rodzaju pomidorów, zwykle to 1-2 godz.).
Zestaw z ognia, ostudź. Przetrzyj przez sito. Ponownie postaw na ogniu, dodaj posiekane zioła, cukier i sól do smaku. Duś przez ok. 10 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min od zagotowania. Przechowuj w chłodnym miejscu (do ok. pół roku).Źródło: Świat kobiety