Pomidory faszerowane kaszą bulgur i dodatkami

Pomidory faszerowane kaszą bulgur i dodatkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Dziś przepis na pieczone pomidory malinowe z aromatycznym farszem. Doskonale sprawdzą się w roli danie obiadowego lub kolacji. Najlepiej smakują na ciepło, wyjęte prosto z piekarnika. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 6 pomidorów malinowych
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • Pęczek natki pietruszki
  • 150 gramów sera sałatkowego lub fety
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 40 gramów czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Kasze bulgur gotujemy według zaleceń producenta
    • Ser kroimy w kostkę
    • Oliwki kroimy na cztery części
    • Orzechy prażymy na patelnie i drobno siekamy
    • Natkę pietruszki siekamy
    • Wszystkie składniki mieszamy, na końcu dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku

  2. • Nożem odcinamy płaskie kapelusze z pomidorów a następnie • łyżeczką wydrążamy miąższ
    • Pomidory faszerujemy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
    • Wydrążony miąższ pomidorów blendujemy i możemy wykorzystać jako przecier lub po prostu wypić, jeśli oczywiście lubicie tego typu soki

Składniki
  • 6 pomidorów malinowych
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • Pęczek natki pietruszki
  • 150 gramów sera sałatkowego lub fety
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 40 gramów czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki