Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Przepis dnia 2016-12-13
Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kolejny, prosty przepis na szybkie danie makaronowe.

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • tarta mozzarella
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy.

    Podajemy ze starta mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (13)

bellamozzarella 10 grudnia 2016
Omomomooooom...;-) makarony moja miłość...kochammmm ;-) penne'aki do schrupania ;-)
kamilakoza 10 grudnia 2016
Czasami wydaje się, że makaron jest tylko wypełnieniem do dania. To nieprawda - makaron nadaje smaku potrawie,... Czytaj całość »
Czasami wydaje się, że makaron jest tylko wypełnieniem do dania. To nieprawda - makaron nadaje smaku potrawie, więc jeśli nie robicie makaronu własnoręcznie to zdecydowanie polecam dobrej jakości produkt np. Primo Gusto - włoski i smaczny.
Futka 10 grudnia 2016
Ale pyszne połączenie! <3 Palce lizać - mniam :D <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g makaronu penne
  • 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • tarta mozzarella
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki