Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidorowy chłodnik"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1292
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 55
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1292
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 55
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Składniki
Pieczywo kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę masła, lekko solimy i opiekamy na jasny złoty kolor.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy. Paprykę zawijamy w aluminiową folię, na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw i lekko solimy.
Pozostałe warzywa, cebulę, ocet, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy, dolewając sok pomidorowy. Przecier mieszamy z odłożonymi, pokrojonymi w kostkę warzywami, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Zimną zupę dekorujemy np. natką i podajemy z grzankami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 94 kcal Białko 2,4 g/Tłuszcz 5,1 g/Węglowodany 7,8 gŹródło: Rewia