Pomidorowe naleśniki

Przepis dnia 2019-04-10
Pomidorowe naleśniki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Kocham naleśniki w każdej postaci! :) Tym razem zapraszam Was na ich pomidorową wersję, która wniesie piękny kolor na nasze talerze. Ta odsłona będzie świetnym wyborem zarówno na obiad, jak i śniadanie. Naleśniki świetnie komponują się z hummusem lub meksykańskim guacamole. Takie połączenie polecam najbardziej, ponieważ doda nam niesamowicie smacznej energii :D

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mleko, wodę mineralną, masło, jajka i koncentrat pomidorowy miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię naleśnikową wysmarowaną olejem i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe smarujemy ulubioną pastą warzywną, hummusem lub twarogiem.

    * Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodajmy do niej trochę wody.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

BEATA1978 06 kwietnia 2019
Fajny pomysł Kasiu, naleśniki mają ładny kolorek :)
Docherro 06 kwietnia 2019
Świetny pomysł,naleśniki aż się proszą by je zjeść:)
konhambos 07 kwietnia 2019
Pieknie wygladaja i bardzo mi sie podoba ten pomysl z hummusem.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
Składniki