Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • 400 g polędwiczek z mintaja
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.

    * Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.

  2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki, wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Komentarze do przepisu (14)

asia67 08 września
ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
Docherro 08 września
Pyszny pomysł ,musiało wysmienicie smakowac:)
KulinarnaChwila 09 września
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g polędwiczek z mintaja
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
Składniki