Pomidorowa zapiekanka

Pomidorowa zapiekanka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Popularne danie w Australii. Efekt osiedlania się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego

Składniki

  • 20 dag sera koziego (u mnie rolada)
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka tyminku
  • 3 łyżki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

  1. Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem. Z ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm.
    Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym.
    Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.

  2. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut.
    Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 18 grudnia 2014
Przepyszna zapiekanka! I jeszcze z kozim serem - mmmm - pycha! :)
Konto usunięte 21 grudnia 2014
Bardzo smacznie wygląda.
Konto usunięte 24 grudnia 2014
Ojejej kolega gej pomógł w pszepisie, ciekawe
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dag sera koziego (u mnie rolada)
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka tyminku
  • 3 łyżki pieprzu cytrynowego
Składniki