Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa tarta z masą śmietanową"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy wcześniej posmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem. Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Część odłóż do dekoracji, resztę ułóż na cieście.
Śmietanę utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalej tym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.
Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Wierzch udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy oraz drobnymi czerwonymi owocami.Źródło: Naj