Policzki wieprzowe w sosie borowikowym.

Policzki wieprzowe w sosie borowikowym.
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Faszerowane plasterkiem smażonego prawdziwka, plastra cebuli i kawałka papryki policzki wieprzowe polane sosem borowikowym, podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki

  • wieprzowe policzki 6 szt.
  • papryka czerwona słodka 1/3
  • prawdziwki 6 szt. (małe)
  • cebula 6 plastrów
  • bulion warzywny 750 ml
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu
  • ziemniaki 6 szt.
  • kapusta pekińska mała
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majonez 2 łyżki
  • masło 2 łyżki do smażenia
  • olej rzepakowy 2 łyżki do smażenia

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte prawdziwki kroimy w plastry i smażymy na gorącym tłuszczu (olej z masłem) na rumiany kolor.

  2. Policzki wieprzowe myjemy, nacinamy kieszeń, dobrze płuczemy i osuszamy. Usmażone prawdziwki wykładamy na talerz a na tym tłuszczu smażymy plasterki cebuli. Usmażone plasterki cebuli również wykładamy na talerz. Z papryki wycinamy kawałki wielkości kieszeni jaką nacięliśmy w policzkach. Paprykę również podsmażamy i podsmażoną wykładamy na talerz. Każdy policzek nadziewamy plasterkiem prawdziwka, cebuli i kawałkiem papryki.

  3. Tak zrobione policzki układamy na gorący tłuszcz na patelni i obsmażamy z obu stron.

  4. W między czasie zagotowujemy bulion warzywny z pozostałymi kawałkami prawdziwków, papryki, listkiem laurowym i zielem angielskim oraz suszoną włoszczyzną. Do gotującego się bulionu wkładamy podsmażone policzki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy również sos sojowy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Kapustę pekińską kroimy w paski dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotujący się sos zagęszczamy mąką i zabielamy łyżką śmietany.

  5. Policzki podajemy z ziemniakami, polane sosem grzybowym i z surówką.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 22 września
Świetne
Składniki
  • wieprzowe policzki 6 szt.
  • papryka czerwona słodka 1/3
  • prawdziwki 6 szt. (małe)
  • cebula 6 plastrów
  • bulion warzywny 750 ml
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu
  • ziemniaki 6 szt.
  • kapusta pekińska mała
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majonez 2 łyżki
  • masło 2 łyżki do smażenia
  • olej rzepakowy 2 łyżki do smażenia
Składniki