Policzki wieprzowe podane w mini burgerach

Policzki wieprzowe podane w mini burgerach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Popularny amerykański fast food w nieco innej odsłonie. Policzki wieprzowe, wołowe lub z dziczyzny to prawdziwy przysmak, który jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, żeby były miękkie i pełne smaku. Moim sposobem, aby policzki zawsze były idealnie miękkie i pełne smaku to gotowanie ich w próżni. Idealnie ugotowane, a następnie lekko grillowane policzki wyśmienicie smakują podane jako mini burgery. W tej formie na pewno zasmakują osobom nieprzekonanym do tego kawałka mięsa.

Składniki

  • 500 g policzków wieprzowych
  • marynata musztardowo-miodowa > przepis na blogu
  • 5 bułek do mini burgerów
  • 5 małych listków sałaty
  • 5 plasterków czerwonej cebuli
  • 2-3 plasterki sałatki małosolnej > przepis na blogu

Przygotowanie

  1. Policzki przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Dajemy 3-4 łyżki marynaty. Worek zamykamy próżniowo za pomocą pakowarki próżniowej. Mięso gotujemy 3 godziny ustawiając cyrkulator na 70°C lub w parowarze przez 2 godziny. Po ugotowaniu pozwalamy mięsu odpocząć.

    Mięso lekko solimy, krótko grillujemy, tylko żeby się zrumieniło. Policzki zanurzamy przez chwilę w sosie, który powstał podczas ich gotowania. Bułki kroimy na pół i też je przez chwilę grillujemy. Przez chwilę namaczamy w sosie od gotowania mięsa. Na bułkach układamy sałatę, cebulę, pomidora, policzek i kilka plasterków kiszonki. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

    Porada: Tak przygotowane policzki po ugotowaniu w nieodpakowanym worku można przechowywać przez kilka dni i podgrzać/grillować kiedy będziemy mieli ochotę.

Składniki
  • 500 g policzków wieprzowych
  • marynata musztardowo-miodowa > przepis na blogu
  • 5 bułek do mini burgerów
  • 5 małych listków sałaty
  • 5 plasterków czerwonej cebuli
  • 2-3 plasterki sałatki małosolnej > przepis na blogu
Składniki