Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polenta zapiekana ze szpinakiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
W garnku zagotuj 3 szkl. wody i mleko. Posól do smaku. Wsyp kaszkę. Zagotuj energicznie mieszając. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Uważaj, aby polenta nie przywarła do dna garnka. Gorącą kaszkę rozsmaruj na półmisku. Wystudź. Wstaw na godzinę do lodówki. Szpinak opłucz, mozzarellę pokrój w plasterki.
Zastygniętą polentę pokrój na kwadraty. Ułóż w formie wyłożonej pergaminem. Na każdej kostce kaszki połóż szpinak i plasterek mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj 15–20 minut. Danie udekoruj kawałkami dymki, połówkami pomidorków oraz oliwkami.Źródło: Naj