Polenta z pieczarkami

Polenta z pieczarkami
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
tanie
Chrupiące kawałki polenty przysmażone na złoto i duszone pieczarki. Pyszny obiad lub kolacja na ciepło.

Składniki

  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz
  • 30 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • Sos:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 125 ml wywaru warzywnego ,, rosołku“
  • 100 ml białego wina
  • skrobia kukurydziana( albo mąka kartoflana) do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

  1. W szerokim garnku zagotować wodę, mleko i sól. Stopniowo wsypywać kaszkę ciągle mieszając. Można użyć trzepaczki, albo drewnianej łyżki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę przez 20- 30 minut ciągle mieszając. Uważajmy, żeby jej nie przypalić. Następnie dodać gałkę muszkatałową, pieprz oraz masło. Ciągle mieszając dodać parmezan i wszystko ładnie rozpuścić. Teraz kaszę rozsmarować na papierze do pieczenia, albo foremce i zostawić do zastygnięcia np. na noc.

  2. Pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć, aż nabiorą koloru. Dodać pieczarki i posmażyć około 3 minut. Zalać wywarem warzywnym i pogotować około 2 minut na silnym ogniu. Dodać wino i chwilę pogotować, aż sos zmniejszy objętość. Zagęścić skrobią i doprawić do smaku.

  3. Polentę pociąć w kwadraty lub romby i podsmażyć na oleju na złoto. Ostrożnie obracać, ponieważ chrupiąca skórka dość szybko odpada. Podawać na talerzu z duszonymi pieczarkami i surówką. Smacznego !

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 07 stycznia 2018
Znów przepis dla mnie:) Polentę robiłam wieki temu i może warto spróbować w towarzystwie pieczarek:)
Dolcevita-in-my-kitchen 08 stycznia 2018
Jasne,wyglada niepozornie, a jest taka smaczna, ze teraz bede ja robic pewnie co tydzien :-)
Składniki
  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz
  • 30 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • Sos:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 125 ml wywaru warzywnego ,, rosołku“
  • 100 ml białego wina
  • skrobia kukurydziana( albo mąka kartoflana) do zagęszczenia sosu
Składniki