Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polenta z jajkiem w koszulce"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mleko zagotuj z masłem oraz solą. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj ją ok. 40 minut na małym płomieniu. Dodaj ser. Przypraw gałką. Rozsmaruj grubą warstwą na spodzie naczynia posmarowanego oliwą. Odstaw na 6 godzin. Gdy zastygnie, potnij kaszkę na kwadraciki.
Jajka kolejno wybij do filiżanki. Ostrożnie przelej je do wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko delikatnie zbieraj łyżką, formując owalny kształt.
Gotuj na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Jajka wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na kwadracikach z polenty, przełożonych warzywami.Źródło: Naj