Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polenta z boczkiem"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 749
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6495
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 143
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1117
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 749
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6495
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 143
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1117
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp kaszę kukurydzianą, cały czas mieszaj ją drewnianą łyżką. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę 40-50 minut. W trakcie gotowania mieszaj kaszę co 5 minut. Na koniec dodaj do niej masło lub oliwę, pieprz oraz starty parmezan, wymieszaj.
Formę lub szklane płaskie naczynie posmaruj olejem. Wylej ugotowaną kaszę, wierzch wyrównaj mokrą łyżką. Przykryj folią spożywczą lub aluminiową, by na powierzchni nie zrobiła się twarda skorupa.
Gdy polenta wystygnie, pokrój ją w paski, kwadraty lub romby. Wierzch udekoruj boczkiem pokrojonym w kostkę (możesz go również przyrumienić na patelni), ogórkiem startym na tarce oraz pomidorkami koktajlowymi.
Rada: Polentę można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Przed podaniem można ją odgrzać na parze, przesmażyć na oleju lub maśle. Jest idealnym dodatkiem do warzyw z grilla oraz mięs. Pokrojoną w kawałki polentę możesz również posmarować sosem pesto i udekorować suszonymi pomidorami.
60 minut. Porcja: 400 kilokalorii
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie