Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 58
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 58
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Składniki
Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, w drugim garnku trzeba naszykować jeszcze jedną pomocniczą porcję wrzącej wody. Gdy woda wrze, wsypujemy 600 gram, mąki jednym strumieniem, nie za ostro, tak aby woda nie przestała wrzeć, a mąka się nie zbiła na kluski. Całość należy cały czas mieszać okrągłym ruchem, najlepiej mieszać drewnianą łopatką . Gdy polenta zacznie gęstnieć trzeba uważać , aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu szybko dodać parę łyżek gotującej wody, którą naszykowaliśmy w drugim garnku. Po 15 minutach dorzucamy następne 400 gram mąki i powtarzamy te same czynności kręcenia i dodawania wrzącej wody, gdy polenta stanie się za twarda . Po pół godzinie polenta osiągnie należytą konsystencję, można zauważyć gdy odchodzi od ścian garnka.
Następnie należy ją wylać na zwilżoną tackę i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.
Następnie po jej ostudzeniu zdjąć skórkę która utworzy się na powierzchni lub odkroić nożem i odłożyć na talerz posmarowany masłem. Pieczarki obsmażyć z cebulą na maśle wyłożyć na przygotowane kawałki polenty.
Obłożyć żółtym serem i kawałkami masła.
Przykryć wszystko już przygotowaną skórką, włożyć do piekarnika i zapiec na złoty kolor. Gdy polenta jest zbyt sucha polać ją stopionym masłem. Farsz możemy zastosować dowolny jaki lubimy . Polentę możemy podawać z ketchupem.