polędwiczki zapiekane z serem pleśniowym

polędwiczki zapiekane z serem pleśniowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Moja propozycja na niedzielny lub wykwintny obiad :)

Składniki

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe, sól, czarny pieprz
  • sos: 350 gramów pieczarek, 1 średnia cebula
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu (może być drobiowy, cielęcy, wołowy)
  • szczypta soli, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty chili (opcjonalnie), 200 gramów kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo: 100 gramów sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy, osuszamy. W mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy kawałki sera, całość posypujemy solą i pieprzem. Polędwiczki odstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Grzyby wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, podsmażamy do wytracenia wilgoci, następnie wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej. Potem wlewamy gorący bulion, zagotowujemy, następnie dodajemy koncentrat, przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 8 minut, wyłączamy. Po 10 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy.


    Polędwiczki układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.

    Zalewamy gorącym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia).

    Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie żółty ryż i warzywa na parze.

Komentarze do przepisu (23)

sereberko80 10 stycznia 2015
idealny, niedzielny obiad :-) pyszności :-)
mimiwiki 10 stycznia 2015
pycha :)
Konto usunięte 10 stycznia 2015
Kapitalne połączenie, smaczki po prostu dla mnie, więc do zrobienia koniecznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe, sól, czarny pieprz
  • sos: 350 gramów pieczarek, 1 średnia cebula
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu (może być drobiowy, cielęcy, wołowy)
  • szczypta soli, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty chili (opcjonalnie), 200 gramów kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo: 100 gramów sera z niebieską pleśnią
Składniki