Polędwiczki zapiekane

Polędwiczki zapiekane
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Aromatyczne i delikatne polędwiczki na niedzielny obiad.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa - 1/2 szt.
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Brokuł - 1/2 szt.
  • Śmietana 18% - 3 łyżki
  • Fix 4 sery - 2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Ser mozzarella - 5 dag
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki
  • Olej do podsmażenia

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę pokroić w plasterki, lekko rozgnieść ręką , doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, skropić sosem sojowym, pozostawić na 1 godz. Brokuła obgotować.

  2. Cukinię pokroić w plasterki, doprawić ziołami prowansalskimi i ułożyć w naczyniu żaroodpornym po 2 plasterki.

  3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, podsmażyć polędwiczki z obu stron i ułożyć na cukini.

  4. Między polędwiczki ułożyć brokuła.

  5. Fix rozmieszać ze śmietaną i zalać brokuła.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić polędwiczki, piec 20 minut, wyjąć. Polędwiczki posypać utartym serem, a brokuła płatkami migdałowymi.

  7. Wstawić do piekarnika i dalej zapiekać do zrumienienia sera około 15 minut.

  8. Podawać z ziemniakami i surówką.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
Składniki
  • Polędwiczka wieprzowa - 1/2 szt.
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Brokuł - 1/2 szt.
  • Śmietana 18% - 3 łyżki
  • Fix 4 sery - 2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Ser mozzarella - 5 dag
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki
  • Olej do podsmażenia
Składniki