Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z warzywami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Umyte polędwiczki pokrój w plasterki o grubości około 5 cm i lekko rozbij ręką z obu stron. Posyp listkami tymianku, oprósz solą i pieprzem. Brzegi owiń szynką lub bekonem i zepnij wykałaczką.
Papryki oczyść, cebule obierz. Oba warzywa pokrój w paski i przełóż je do żaroodpornej formy. Na 2 łyżkach masła szybko podsmaż polędwiczki i wyłóż je na warzywa w formie, polej wysmażonym tłuszczem.
Z pozostałego masła i mąki zrób jasną zasmażkę. Mieszając, wlej mleko, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Gotuj na małym ogniu 5 min. Dodaj ser pleśniowy i mieszaj, aż się całkiem rozpuści. Polędwiczki zalej sosem. Piecz w 180°C około 15 min.
<strong>: 60 minut. Porcja: 490 kcal. Koszt porcji: ok. 5,70 zł. Przepis dla 4 osób.</strong>Źródło: Kobieta i życie