Polędwiczki wieprzowe z szałwią

Polędwiczki wieprzowe z szałwią
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Caorlotta
W prostocie siła ;) Polędwiczka wieprzowa nie potrzebuje żadnego sosu. Smażona z odrobiną tylko przypraw jest nad wyraz smacznym daniem.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 60-70 dag
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • masło łyżka
  • szałwia świeża kilka gałązek
  • ocet cydrowy 25 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. polędwiczkę czyścimy z błony i kroimy na 1-1,5 cm plastry. Lekko rozbijamy uderzając na płasko szerokim nożem. Solimy.

  2. na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki około 2-3 minuty z każdej strony. Wlewamy ocet, dodajemy szałwię i smażymy jeszcze chwilę do odparowania octu. Wkładamy łyżkę masła. Gdy masło się roztopi - polędwiczki gotowe.
    Nie można ich przesmażyć, żeby nie stały się twarde, ale nie mogą być surowe w środku, toż to wieprzowina :)
    smacznego

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 06 lutego 2019
ta szałwia musi dodać cudownego aromatu :)
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa 60-70 dag
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • masło łyżka
  • szałwia świeża kilka gałązek
  • ocet cydrowy 25 ml
  • sól, pieprz
Składniki