Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem według Ewy Wachowicz

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Oryginalna propozycja na wielkanocny obiad. Przepis pochodzi z 415. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • farsz:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Polędwiczki podzielić na dwie mniej więcej równe części. Każdą naciąć i rozłożyć. Przyprawić solą i kolorowym pieprzem.

  2. Na patelni roztopić masło i zezłocić na nim drobno posiekany czosnek. Dorzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wymieszać i dusić przez chwilę. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć na mięso. Złożyć, spiąć szpadkami do zrazów i obsmażyć z każdej strony na klarowanym maśle. Zalać śmietanką. Przyprawić ziołami prowansalskimi. Przykryć i dusić do miękkości.

  3. Podawać z sosem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • farsz:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki