Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy na plasterki o grubości ok 2 cm i lekko spłaszczamy ręką. Czosnek kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do mięsa. Całość posypujemy rozmarynem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy. Tak zamarynowane polędwiczki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie, oczyszczamy je z czosnku (którego użyjemy później) i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zrumienieniu mięsa, na patelnię dorzucamy pokrojoną w mniejszą kostkę cebulę i czosnek, wszystko smażymy na średnim ogniu około 3 minut. Dolewamy bulion, dokładamy liść laurowy, pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki, zredukujcie go poprzez gotowanie bez pokrywki, rzadko kiedy zagęszczam sosy mąką - nie przepadam za tym. I tyle. Tak ja napisałam we wstępie, polędwiczki podałam z puree i z surówką z czerwonej kapusty.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 03 marca 2016
Boskie połączenie <3
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki