Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecam.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( ok. 600 g )
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana wiejska kwaśna
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 250 g świeżych kurek

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki.

    Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.

    Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym lubczykiem i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 26 lipca 2019
Przepyszny obiad <3
SlodkoSlodka83 26 lipca 2019
Danie pierwsza klasa :-)
konhambos 29 lipca 2019
pyszne jedzonko!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe ( ok. 600 g )
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana wiejska kwaśna
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 250 g świeżych kurek
Składniki