Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2019
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i delikatne w smaku danie.
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 118
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 63
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 16
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 118
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 63
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 16
Składniki
Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość 1,5 cm-2 cm. Delikatnie ugniotłam dłonią i oprószyłam solą hiszpańską. Odstawiłam na pół godziny.
Na patelni rozgrzałam olej i wyłożyłam polędwiczki. Smażyłam ok. 3-4 minut z każdej strony aż obie strony polędwiczki ładnie się zarumieniły a boki zrobiły się jaśniejsze. Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam na kilka krótkich minut, by mięso odpoczęło.
Na drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok. Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki.
Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty.
Notatki: * do przyprawienia polędwiczek możemy również użyć soli, pieprzu lub ulubionych ziół do mięs