Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z młodymi warzywami"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 61
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 421
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1150
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 61
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 421
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1150
Składniki
Kalarepkę pokrój w słupki, a marchewkę w plasterki. Groszek umyj, szparagi obierz i odetnij twarde końcówki. Szparagi włóż do lekko posolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i gotuj 15-20 minut.
W drugim garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj marchewki, kalarepkę i gotuj 8-10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj strączki groszku. 4 Ugotowane szparagi wyjmij i odlej ok. 125 ml wywaru.
Pozostałe warzywa odcedź i razem ze szparagami ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój na 8 grubszych plasterków. Natkę opłucz i poodrywaj listki.
Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Każdą owiń 2-3 listkami natki oraz plasterkiem boczku. Smaż na oleju ok. 6 min.
Sos holenderski wymieszaj z wywarem, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i polej warzywa.
Na wierzch ułóż polędwiczki. Piecz 10-15 min w 225 st. C. Trybulę opłucz, poodrywaj listki. Udekoruj danie. Serwuj np. z ziemniakami.
Czas: ok. 50 minut | Poziom: średni |4 porcje, 560 kcal/porcja
Sekrety gotowania: Białe szparagi są bardziej włókniste, dlatego w przeciwieństwie do zielonych, trzeba je starannie obrać. Gotuj je minimalnie 15 minut i sprawdź widelcem, czy są miękkie.Źródło: Tele Tydzień