Polędwiczki wieprzowe w sosie z sera pleśniowego.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z sera pleśniowego.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Bardzo delikatne wieprzowe mięso duszone w sosie z sera pleśniowego ze śmietaną. Kalorie? Muszą być! Smak? Super! W towarzystwie risotta pyszny obiad. Do tego mizeria...

Składniki

  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • ok. 20 dag sera pleśniowego - np. Lazur lub gorgonzolla
  • ok. 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • pęczek dymki lub natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Polędwiczki pokrój skośnie na 2 - 3 cm plastry. Rozbij je pięścią na dość cienkie kawałki.

  2. Smaż polędwiczki partiami na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
    Zdejmij z patelni.

  3. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokruszony ser pleśniowy i mieszaj do rozpuszczenia.

  4. Dodaj śmietanę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji...

  5. ... włóż na powrót mięso i duś po przykryciem do miękkości.

    Podawaj z risotto lub ugotowanym ryżem, posypane posiekaną dymką lub natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

taura 15 października 2013
Ale pysznie!
Składniki
  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • ok. 20 dag sera pleśniowego - np. Lazur lub gorgonzolla
  • ok. 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • pęczek dymki lub natki pietruszki
Składniki