Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 300 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy starty na drobnych oczkach chrzan. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dolewamy do tego sos z gotowania, mieszamy i z powrotem wlewamy do mięsa (polecam do zrobić przez gęste sitko), krótko zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 27 marca 2018
delikatne, wyraziste pycha :)
ErJot 27 marca 2018
Dobry pomysł na rodzinny wielkanocny obiad:)
Nevermore 27 marca 2018
Z sosem chrzanowym takie mięsiwko jest przepyszne :D Samo rozpływa się w ustach :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 300 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki