Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z fasolką szparagową i papryczkami Pedron

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z fasolką szparagową i papryczkami Pedron
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Na obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie na bazie sera pleśniowego i śmietany kremówki, do tego fasolka szparagowa, grillowane papryczki Padron podane z ryżem parboiled, no miód w gębie... jak to mówią :-)

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa (1 lub 2 w zależności od potrzeb)
  • 300-400 g fasolki szparagowej żółtej
  • kilka sztuk papryczek zielonych Padron
  • 60 g sera pleśniowego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę siekanego koperku
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (u mnie był ocet gruszkowy)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 1-2 torebki ryżu lub kaszy (według uznania)

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem lub sokiem z cytryny, dokładnie wetrzeć przyprawy i odstawić. W tym czasie obrać fasolkę i ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię przełożyć polędwiczkę, obsmażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać wodą i przykryć pokrywą. Dusić ok. 15-20 minut.

  2. W tym czasie na patelni grillowej usmażyć papryczki oprószone solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Chwilę zagotować i zblendować. Na koniec dodać siekany koperek. Ewentualnie sos można jeszcze doprawić solą i pieprzem, ale ser pleśniowy oddaje cały smak. Do sosu włożyć pokrojoną na połówki fasolkę szparagową i grillowane papryczki.

  3. Polędwiczkę pokroić na plastry. Na talerz wyłożyć kaszę lub ryż, polać sosem i ułożyć plastry polędwiczki.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 lipca
Mniam pyszotka:))
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa (1 lub 2 w zależności od potrzeb)
  • 300-400 g fasolki szparagowej żółtej
  • kilka sztuk papryczek zielonych Padron
  • 60 g sera pleśniowego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę siekanego koperku
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (u mnie był ocet gruszkowy)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 1-2 torebki ryżu lub kaszy (według uznania)
Składniki