Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie

Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym  sosie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe

Składniki

  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • limonka
  • 200 g świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem.
    Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
    Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso.
    Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki.
    Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem ją posiekana natką pietruszki ( można kolendrą ) oraz lekko rozgniecionymi nożem ziarnami czerwonego pieprzu.

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 08 lutego 2017
Pachnące pyszności:)
Ewaaa 08 lutego 2017
chcę spróbować... ale jak???
Bellapi 08 lutego 2017
O jejciu jak chcem już teraz zaraz :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • limonka
  • 200 g świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Składniki