Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki w szałwii"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Polędwiczki pokrój ukośnie na plastry grubości 1 cm, lekko je rozbij. Przygotuj panierkę: wymieszaj trochę mąki, paprykę, sól, pieprz. W panierce obtocz plastry mięsa i smaż na oleju po 3 minuty z każdej strony.
Oczyść paprykę, cebulę i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w długie słupki. Wyjmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu smaż przez kilka minut warzywa.
Wsyp szczyptę rozmarynu, tymianku, szałwii (suszonej lub świeżej), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok jabłkowy oraz kremówkę. Jabłko pokrój w ósemki i włóż do sosu.
Gotuj kilka minut na małym ogniu, przypraw solą oraz pieprzem. Włóż polędwiczki, podgrzej, posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem.
Porcje: 6
50 min
Cena: 1,90 zł
Kalorie: 510 kcal
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Trzcińska z Kalisza.</strong>Źródło: Bella Relaks