Polędwiczki w sosie żurawinowo-śliwkowym

Polędwiczki w sosie żurawinowo-śliwkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulenka34
Połączenie mięsa z suszonymi owocami - miód w gębie

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe 2 szt
  • śliwki kalifornijskie suszone 20 dag
  • żurawina suszona 20 dag
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie

  1. Żurawinę i śliwki namoczyć na noc w letniej wodzie.
    Polędwiczki umyć, osuszyć, powycinać białe błonki. Pokroić w niedużą kostkę.
    Rozgrzać w garnku olej rzepakowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną polędwiczkę. Wszystko razem podsmażyć. Dodajemy wcześniej namoczone razem śliwki z żurawiną. I dusimy pod przykryciem do miękkości (najczęściej 1,5 godziny). Na końcu solimy, dodajemy inne przyprawy. Podajemy z kopytkami. Może być też ryż, kasza, ziemniaki.

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe 2 szt
  • śliwki kalifornijskie suszone 20 dag
  • żurawina suszona 20 dag
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, imbir
Składniki