Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-07-2023
Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne i proste do przyrządzenia mięso. Trzeba tylko przestrzegać podstawowych zasad: pamiętać o usunięciu białej błony, w przeciwnym razie mięso będzie łykowate, obsmażyć przed duszeniem na gorącym tłuszczu, aby zamknąć w mięsie wszystkie soki, nie poddawać długiej obróbce termicznej, bowiem mięso stwardnieje.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Składniki
Oczyszczoną z błon polędwiczkę osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą i pieprzem, natrzeć obficie olejem i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie pokroić w krążki cebulę, a paprykę w paski. Przygotować żaroodporne naczynie w którym będą dopiekać się polędwiczki.
Na pół godziny przed smażeniem wyciągnąć mięso, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzać dobrze patelnię, obsmażyć mięso z każdej strony, w trakcie smażenia dodać masło. Odstawić na chwilę pod przykryciem na ogrzanym półmisku. Piekarnik nagrzać do 200°C
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę z papryką. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie położyć polędwiczkę, podlać niewielką ilością (ok.1/2 szkl. ) gorącej wody i wstawić pod przykryciem do piekarnika. Zapiekać 20 minut, w trakcie zmniejszyć temp. do 180°C.
Przygotować sos. Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać śmietanę i obie musztardy, dobrze wymieszać. Składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową. Pięć minut przed końcem pieczenia wlać do mięsa sos, poczekać, aż się zagotuje.
Na talerz wyłożyć sos i ułożyć pokrojone w plastry mięso. Podawać np. z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko i ulubioną surówką.