Polędwiczki w sosie rozmarynowo - porowym

Polędwiczki w sosie rozmarynowo - porowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne, delikatne i soczyste polędwiczki, duszone w aromatycznym sosie z dodatkiem świeżego rozmarynu i pora.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 pora (biała część)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • + mąka (do zasmażki)

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy w plastry i każdy z nich bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

    Polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.

  2. Usmażone polędwiczki przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy czosnek staropolski i posiekany świeży rozmaryn. Całość zagotowujemy i dusimy około 20 minut.

  3. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojony w kostkę por, który następnie przekładamy do duszących się polędwiczek.

  4. Na sam koniec do sosu dodajemy sos sojowy, zagęszczamy go zasmażką z mąki, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

kstr54 24 kwietnia 2015
Wszystko super oprocz.. rozbijania poledwicy TLUCZKIEM! tylko dlonia-delikatnie,pozdrawiam
Futka 24 kwietnia 2015
Dziękuję :) Wiem Kochana jak obchodzić się z polędwiczką, dlatego też, napisałam, że rozbijamy ją bardzo... Czytaj całość »
Dziękuję :) Wiem Kochana jak obchodzić się z polędwiczką, dlatego też, napisałam, że rozbijamy ją bardzo delikatnie. Dla mnie nie ma znaczenia czy zrobię to bardzo delikatnie dłonią czy tłuczkiem (a tu wystarczy jedno spokojne, wręcz "motylkowe" uderzenie) :) Pozdrawiam serdecznie :)
BEATA1978 24 kwietnia 2015
Kasiu serwujesz nam tu same pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 pora (biała część)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • + mąka (do zasmażki)
Składniki