Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczki w sosie pieczarkowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealne szybkie danie.

Składniki

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pięścią lekko je rozbijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową.
    Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min.
    Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 18 stycznia 2018
i jak tu schudnac na wiosne :(
Bellapi 18 stycznia 2018
Mmmmmm, mięsko mięciuteńkie do tego aksamitny sosik z kawałkami pieczarek i pyrki. Oj .............:P
Docherro 18 stycznia 2018
Ależ pyszności już czuję ten smak i aromat...mmmmm...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki