Polędwiczki w sosie musztardowym

Polędwiczki w sosie musztardowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
szybkie i bardzo wdzięczne danie na zabiegany dzień

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa - 1 szt. (ok 400 g)
  • pieczarki - 500 g
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • musztarda słodka - 1 łyżka
  • śmietanka 30% - 125 ml
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • whisky - 2 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. polędwiczkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, delikatnie rozbijamy dłonią, posypujemy z obu stron pieprzem oraz oregano i odstawiamy

  2. oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na dużej patelni na 1 łyżce oleju (na dużym ogniu), aż odparuje cała woda (często mieszamy), teraz dodajemy masło i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż ładnie się zrumienią, po czym odkładamy na talerz

  3. na tą samą patelnię dolewamy kolejną łyżkę oleju, rozkładamy polędwiczki i smażymy z każdej strony po 2 minuty, a potem solimy, dolewamy whisky i smażymy jeszcze chwilę, aż płyn odparuje

  4. teraz do mięsa dodajemy całą musztardę, śmietankę, sos sojowy oraz pieczarki i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje, gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką, smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 19 stycznia
Piekna potrawa.
Gratuluje"-)
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa - 1 szt. (ok 400 g)
  • pieczarki - 500 g
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • musztarda słodka - 1 łyżka
  • śmietanka 30% - 125 ml
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • whisky - 2 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól, pieprz
Składniki