Polędwiczki w sosie musztardowo-piwnym

Polędwiczki w sosie musztardowo-piwnym
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: od-kuchni
Niecodzienne, delikatne i bardzo smaczne

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
  • musztarda francuska, 2-3 łyżki
  • piwo jasne, 100 ml
  • cebula, 1 szt
  • ząbek czosnku, 1 szt
  • Kamis grill klasyczny, 1/2 łyżeczki
  • Knorr delikat do mięs, 1 łyżeczka
  • Knorr do grilla, 1/2 łżeczki
  • olej, do smażenia + 2 łyżki do marynaty
  • ocet, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy, odkładamy. Olej oraz ocet mieszamy razem z przyprawami i dokładnie obtaczamy w takiej marynacie polędwiczki. Odstawiamy je na 30 min do 1h. Polędwiczki następnie obsmażamy z każdej strony i odkładamy. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy pokrojoną w krążki cebulę i na tej cebuli polędwiczki. Podlewamy to piwem,na wysokość 1/3 polędwiczek a na polędwiczkach dodatkowo rozsmarowujemy musztardę i posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku i 1 łyżką posiekanej cebuli. Zapiekamy pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Podajemy z frytkami oraz sałatką/surówką.

  2. Po więcej przepisów zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl

Komentarze do przepisu (5)

taura 23 grudnia 2010
dodałam do ulubionych :)
babciaaneczka 23 grudnia 2010
Ciekawe musi być z tym piwem:)
do ulubionych
Groszek 27 grudnia 2010
pycha. Robie identyczne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
  • musztarda francuska, 2-3 łyżki
  • piwo jasne, 100 ml
  • cebula, 1 szt
  • ząbek czosnku, 1 szt
  • Kamis grill klasyczny, 1/2 łyżeczki
  • Knorr delikat do mięs, 1 łyżeczka
  • Knorr do grilla, 1/2 łżeczki
  • olej, do smażenia + 2 łyżki do marynaty
  • ocet, 1 łyżka
Składniki