Polędwiczki w sosie leśnym

Polędwiczki w sosie leśnym
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kaatarinaa
Połączenie grzybów leśnych ze śliwkami w sosie to prawdziwe pyszności. Gorąco polecam!

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa, 1 szt
  • suszone prawdziwki, 2 garści
  • szuszone śliwki, 8 szt
  • cebula mała, 1 szt
  • masło, 2 łyżki
  • śmietana 30% słodka, 100g
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na medaliony i delikatnie rozbijamy ręką. Oprószamy pieprzem i odstawiamy. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w paseczki i z cebulą podsmażamy na maśle.

  2. Suszone śliwki szatkujemy w blenderze na jednolitą masę. Na rozgrzanej patelni z masłem obsmażamy polędwiczki z suszoną śliwką, po każdej ze stron ok 2 min. Dodajemy wcześniej podsmażone prawdziwki. Całość zalewamy śmietaną i solimy. Dusimy chwilę, aż smaki się połączą. Podajemy z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Polecam,

Komentarze do przepisu (4)

marysia11082 10 marca 2013
Oj,na pewno smaczne i pięknie podane daję 5
Monika87 10 marca 2013
O rany... to już chyba wiem co zrobię w następną sobotę na obiad:) PYCHA! 5 i do ulubionych:)
irma 10 marca 2013
Podrażniłaś moją wyobraźnię i moje kubki smakowe zaczęły szaleć. 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Polędwiczka wieprzowa, 1 szt
  • suszone prawdziwki, 2 garści
  • szuszone śliwki, 8 szt
  • cebula mała, 1 szt
  • masło, 2 łyżki
  • śmietana 30% słodka, 100g
  • sól, pieprz
Składniki