Polędwiczki w sosie koperkowym

Polędwiczki w sosie koperkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite i delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealne na zdrowy i pożywny obiad.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bulion warzywny
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • DO SMAKU:
  • słodki sos sojowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią, a następnie podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.

  2. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na tyle aby przykryć wszystkie kawałki mięsa - dusimy około 20 minut.

  3. Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki*, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

    Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do całości i zagotowujemy.

    * jogurt grecki możemy zastąpić śmietaną.

  4. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.

  5. Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i lekką surówką.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (18)

grazka950 16 września 2015
bardzo dobre-poezja :)
kstr54 16 września 2015
* pysznie wygladaja,wlasnie kupilam po super cenie i zaserwuje w takim sosie
Obserwator 16 września 2015
Pięknie i smacznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bulion warzywny
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • DO SMAKU:
  • słodki sos sojowy
  • sól i pieprz
Składniki