Polędwiczki w kurkowo-śmietanowym sosie

Polędwiczki w kurkowo-śmietanowym sosie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne i soczyste polędwiczki w połączeniu z sosem kurkowym na śmietanie, zadowolą każde podniebienie. Przepis pochodzi od Alaaa. Polecamy.

Składniki

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 350 g kurek mrożonych (w sezonie świeże)
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 400 ml wody
  • Do zagęszczenia:
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ścięgna, kroimy na 1 cm plastry i lekko rozbijamy ręką. Oprószamy solą i pieprzem.

    Na patelni rozgrzewamy olej wymieszany z masłem, podsmażamy polędwiczki z obu stron.

    Kurki wrzucamy na patelnię, odparowujemy, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.

    Polędwiczki przekładamy do rondelka, dodajemy kurki, 400 ml wody i dotujemy kilka minut.

    Do śmietany dodajemy wodę z polędwiczek, zahartowujemy, dodajemy do całości, dokładnie łączymy.

    Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do polędwiczek, dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (18)

Ewus71 15 maja 2016
Wspaniałe,cieszą oko a i bez wątpienia podniebienie .
ciacho50 16 maja 2016
Bardzo lubię polędwiczki. Pyszne danie -:)
pelen_brzuszek 16 maja 2016
Ale bym sobie zjadła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 350 g kurek mrożonych (w sezonie świeże)
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 400 ml wody
  • Do zagęszczenia:
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki wody
Składniki