Polędwiczki smażone z jabłkami

Polędwiczki smażone z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Mięsko delikatne i kruche, lepszego przepisu nie ma.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa - 50 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Jabłka kwaskowe - 2 szt.
  • Bulion - 1/2 szklanki
  • Wino wytrawne - 1/3 szklanki
  • Miód - 1 łyżka
  • Zioła polskie - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18 % - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyć , pokroić w plastry, lekko rozklepać dłonią, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.

  2. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Jabłka umyć , przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze cząstki.

  3. Na patelni rozgrzać olej wrzucić polędwiczki, obsmażyć z obu stron, wyjąć.

  4. Na tłuszcz wrzucić cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty , dodać jabłka , smażyć 4 minuty , dodać miód smażyć chwilę, włożyć polędwiczki, podlać winem, dusić 5 minut, podlać bulionem , doprawić ziołami polskimi, gotować 20 minut, jeśli ktoś lubi sos gęściejszy podprawić śmietaną ale nie koniecznie.

  5. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorem.

Składniki
  • Polędwiczka wieprzowa - 50 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Jabłka kwaskowe - 2 szt.
  • Bulion - 1/2 szklanki
  • Wino wytrawne - 1/3 szklanki
  • Miód - 1 łyżka
  • Zioła polskie - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18 % - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
Składniki