Polędwiczki faszerowane

Polędwiczki faszerowane
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Delikatna, krucha, aromatyczna polędwiczka zaspokoi gust każdego smakosza.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 5 szt.
  • Papryka czerwona - 3 paski
  • Morele suszone - 8 szt.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Masło - 2 łyżeczki
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyć, usunąć błonki, rozciąć na połowę ale nie do końca, aby otrzymać płat, który lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić na 2 godziny.

  2. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pieczarki , doprawić solą, smażyć 5 minut. Morele zalać gorącą wodą , pozostawić chwilę.

  3. Na płat polędwiczki ułożyć pieczarki , na nich paski papryki.

  4. Obok środkowego paska ułożyć morele, zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Włożyć do rękawa do pieczenia, rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić roladę , piec 30 minut , do dobrego zrumienienia. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.

Składniki
  • Polędwiczka wieprzowa - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 5 szt.
  • Papryka czerwona - 3 paski
  • Morele suszone - 8 szt.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Masło - 2 łyżeczki
  • Rękaw do pieczenia
Składniki