Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały obiad. Warto zrobić i zachwycić gości smakiem i wyglądem.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 556
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 32
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 556
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 32
Składniki
Polędwiczki myjemy osuszamy i oczyszczamy z błon. Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować, powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane. Bób myjemy w zimnej wodzie. Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso przekładamy na patelnię, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 minut. Potem każdą polędwiczkę przekładamy na deskę, kroimy na pół. Mięso kładziemy na patelnię miejscem cięcia do dołu ( tak aby podpiec środek ), przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut na malutkim ogniu. Na drugiej patelni grillowej lub zwykłej, podpiekamy ziemniaki, czosnek i cebule pokrojone w plasterki. Pieczemy kilka minut, potem dodajemy bób i wszystko delikatnie podgrzewamy 2 minuty. Ciepłe warzywa wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi przyprawami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na wierzch wykładamy polędwiczki.