Polędwiczka po tajsku

Polędwiczka po tajsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne <3

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 23 g thai curry
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 5 grzybów mun
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe papryczki szpiczaste
  • 100 g ananasa z puszki
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 4 liście kaffiru
  • 200 g makaronu ryżowego

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na grubość 1 cm, później każdą na 4 części.
    Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę.
    Szalotki kroimy w piórka.
    Ananasa kroimy na kawałki.
    Papryczki kroimy w krążki.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski.
    Kiełki i pędy osączamy z zalewy.
    Czosnek siekamy.
    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy, cały czas mieszamy), dodajemy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy thai curry, liście kaffiru, kiełki, pędy bambusa, ananasa, papryczki, chwilę dusimy (wszystko na największym płomieniu).
    Podajemy z makaronem ryżowym.

Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 23 g thai curry
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 5 grzybów mun
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe papryczki szpiczaste
  • 100 g ananasa z puszki
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 4 liście kaffiru
  • 200 g makaronu ryżowego
Składniki