Polędwica wieprzowa w sosie barbecue

Polędwica wieprzowa w  sosie barbecue
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Polędwica wieprzowa ma wiele zastosowań, przygotowuje się ją na różne sposoby: duszone, smażone, a ja zachęcam w sosie barbecue o gęstej konsystencji.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Puszka pomidorów
  • Cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • Łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • Chili
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wlewamy oliwę.

  2. 2. Dodajmy sos sojowy.

  3. 3. Następnie miód

  4. 4. Ketchup.

  5. 5. Musztardę.

  6. 6. Doprawiamy chili, pieprzem oraz cukrem.

  7. 7. Dokładnie mieszamy.

  8. 8. Z polędwiczek usuwamy błony, kroimy w cztero- centymetrowe plastry, doprawiamy solą.

  9. 9. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę.

  10. 10. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i prużymy na patelni.

  11. 11. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

  12. 12. Gdy mięso jest już dobre, przekładamy do naczynia a do sosu który został nam od prużenia dodajemy resztę marynaty.

  13. 13. Wlewamy pomidory.

  14. 14. Chwilę gotujemy i polewamy sosem polędwiczki.
    15. Danie gotowe.
    16. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Pyszne, dzięki takiej marynacie.:)
Nevermore 15 stycznia 2019
Widząc tą polędwicę już tęsknię za sezonem i za grillem, nie cierpię zimy, wrrrrrrr ;)
Super jedzonko i... Czytaj całość »
Widząc tą polędwicę już tęsknię za sezonem i za grillem, nie cierpię zimy, wrrrrrrr ;)
Super jedzonko i często robimy podobny sos, tyle że u Ciebie dziś jest z mięsem z patelni.
Pyszna polędwica, no i ten świetny sos, miodzio :D
SlodkoSlodka83 15 stycznia 2019
Palce lizać :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Puszka pomidorów
  • Cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • Łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • Chili
  • Sól
  • Pieprz
Składniki