Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwica otulona ciastem francuskim"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 2,80 zł
Ciasto francuskie wyjmij z zamrażarki i rozmrażaj przez całą noc na półce w lodówce. Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz, oczyść z błon oraz resztek tłuszczu.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso i obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Oprósz solą oraz pieprzem i odstaw do ostudzenia.
Ser z niebieską pleśnią (np. rokpol) zetrzyj na tarce lub drobno pokrusz. Umyj i osusz kilka łodyżek szczypiorku, drobno go posiekaj. Rozmrożone ciasto francuskie rozwiń. Posyp równomiernie startym serem pleśniowym oraz posiekanym szczypiorkiem.
Polędwicę zawiń w przygotowane ciasto. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia złożeniem do dołu. Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Z re sztek ciasta możesz, ewentualnie, powycinać ozdobne elementy, ułożyć na cieście, docisnąć i posmarować żółtkiem.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz mięso 30 minut. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku.
Różyczki brokułu ugotuj w osolonym wrzątku, osącz. Umyte pomidorki pokrój, oprósz solą i pieprzem. Polędwicę pokrój w plastry. Podawaj z warzywami.Źródło: Świat kobiety