Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwica na jarzynce"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Mięso opłukać, osuszyć. Oregano drobno posiekać, przełożyć na talerz i wymieszać z tłuczonym pieprzem. Mięso obtoczyć w mieszance ze wszystkich stron. Odstawić do macerowania.
Kapustę niezbyt drobno poszatkować. Papryki pozbawić nasion, pociąć w większe kawałki.
Białą rzodkiew oczyścić, przepołowić, pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w ósemki. Pora oczyścić, pokroić w słupki. Marchew oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Brokuł podzielić na różyczki.
Na patelni rozgrzać część oleju, ułożyć polędwicę, smażyć z wszystkich stron ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju, podsmażyć na nim pokrojone warzywa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać śmietanę.
Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwicę pokroić w plastry. Podawać z jarzynką.Źródło: Życie na gorąco