Poke bowl z krewetkami w tempurze

Poke bowl z krewetkami w tempurze
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.

Składniki

  • Krewetki surowe duże - 6-10 szt
  • Tempura - 50g
  • Olej do smażenia
  • Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
  • Ogórek świeży - 2szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Sos:
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.

  2. Obcinamy głowę.

  3. Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.

  4. Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito.

  5. Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.

  6. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry.

    Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek.
    Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut.

    Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem.

    Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego.

    Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana.

    Krewetki układamy na ryżu.

    Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość.

    Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 29 lipca
Pysznosci,gotowe bym z checia zjadła:)
fafiatko 29 lipca
Pycha!
KulinarnaChwila 30 lipca
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Krewetki surowe duże - 6-10 szt
  • Tempura - 50g
  • Olej do smażenia
  • Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
  • Ogórek świeży - 2szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Sos:
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
Składniki