Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i zarazem efektownie wyglądająca potrawa. Mojemu tam pasuje :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy posolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg. Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i wykładamy resztę nadzienia. Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ścisło, aby para mogła swobodnie ulatniać się. Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut. Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nam odpowiada bez dodatku.