Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Podudzia z warzywami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 162
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5253
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 162
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5253
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji 3,80 zł.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Paprykę w proszku mieszamy z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy umyte, osuszone i posolone podudzia. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z posmarowanymi oliwą ziemniakami. Pieczemy w 200oC ok. 15 minut.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinie myjemy, wycieramy i kroimy w grube plastry, a paprykę w szerokie paski. Mieszamy z czosnkiem, oliwą, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Warzywami dopełniamy w naczyniu podudzia i ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut. Przed końcem (15 minut) dodajemy pomidorki cherry.
Podudzia z warzywami serwujemy zaraz po upieczeniu, np. z frytkami i różnymi surówkami.
Wartość odżywcza porcji 640 kcal Białko 40 g/Tłuszcz 42 g/Węglowodany 25 gŹródło: Rewia